Kineziológiai tapasz, sérülésekre, fájdalmakra

Kinesio tape különböző fájdalmakra, sérülésekre, rehabilitációhoz és megelőzésként

2021.07.14 12:20
Kinesio tape különböző fájdalmakra, sérülésekre, rehabilitációhoz és megelőzésként

Kinesio tape kezelés

A sérülések, károsodások megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a pontos diagnózis. Amennyiben a kezelőorvos megállapította a probléma okát, kinesio tape terápiát javasolhat. Teljes, de főként kiegészítő kezelésként alkalmazzák ezt a módszert különböző mozgásszervi bántalmakra. Pontosan mit kezelhetünk kineziológiai tapasszal?

 

 


Akut sérülés esetén

 • ficamok, rándulások
 • húzódások
 • csonttörés utáni rehabilitáció
 • teljes vagy részleges szalagszakadás utáni rehabilitáció
 • egyéb sportsérülés esetén
 • ínhüvelygyulladás

Krónikus fájdalmak, problémák esetén

 • ízületi bántalmak pl. térd ízületi kopás, kineziológiai tapasz térdfájásra
 • gerincfájdalom pl. gerincsérv esetén különösen közkedvelt terápia a kineziológiai tapasz derékfájás, hátfájás, nyakfájás fájdalomcsillapítás kezelésének részeként
 • korábbi sérülések kiújulásának megelőzésére

Egyéb speciális esetekben:

 • műtét utáni rehabilitáció
 • a megfelelő testtartás javítása céljából izomrendszer rendellenességeknél pl. kötött izomzat oldásához a megfelelő gyógytorna részeként
 • különböző időskori reumás panaszok

Rehabilitációhoz, esetleg megelőzésként használná a kineziológiai tapaszt? 

Kinesio tape rehabilitációhoz

 

Egy csonttörés, szalagszakadás, nagyobb sérülés, stb. esetén az orvosi beavatkozás feltétlenül indokolt, erősebb kötés, műtéti beavatkozás válhat szükségessé a gyógyuláshoz. Ilyenkor a trauma elhárítása az elsődleges! A fő probléma megszüntetése után viszont számos esetben maradnak vissza különböző mértékű és jellegű fájdalmak, hiszen az adott testrész már nem lesz ugyanolyan, mint azelőtt volt. Ilyenkor a kineziológia tapasz segítségünkre lehet a gyorsabb fellépülésben, a fájdalommentes mozgásban. A teljes gyógyuláshoz gyakran hosszútávú rehabilitáció is szükségessé válhat. Reumatológus, gyógytornász, gyógymasszőr stb. szakemberek közreműködésével jelentős javulást lehet elérni. Jónéhányan közülük átfogó ismeretekkel is rendelkeznek a kineziológiai tapaszok felhelyezésében. A színes tapaszos kezelés így már a terápia gyógyulási szakaszában a legideálisabb alkalommal megkezdhető. Sérüléstől függően néhány alkalommal elegendő a kineziologiai tapasz felragasztása, bonyolultabb esetekben több hónapot is igénybe vehet. Ha hosszútávú alkalmazásra kerül sor, akkor mindig kiemelten figyeljünk oda, hogy minőségi kinesio tape szalagot válasszunk, nehogy a későbbiekben bőrirritáció alakuljon ki. Valamint arra, hogy a kezelés időtartama alatt szükséges lehet a kinesio tape felhelyezésének változtatása, attól függően, hogyan gyógyul a beteg testrész.

 

Kineziológiai tapaszok megelőzés céljából

Különösen jellemző pl. ficamoknál, rándulásoknál, hogy egy megnyúlt szalag sok bosszúságot okoz hosszútávon. Az időközönként visszatérő sérülés és a vele járó fájdalom rendszertelen időközönként, akár a legalkalmatlanabb pillanatokban képes beárnyékolni a teljesítményünket. Az instabilnak érzett testrész továbbá bizonytalanságot is kelt, nem a már megszokott módon használja a beteg. Ideális választás lehet ilyen esetekben a kineziológiai tapasz használata, hiszen a szalag mozgásszabadságot biztosít amellett, hogy segít védeni az adott testrészt a sérülések kiújulásától.

Nagyon ritkán teljesítménynövelés céljából is ragasztanak fel kinesio tapet. Megfelelő diagnosztika és orvosi, sportorvosi felügyelet mellett ez indokolt lehet sportolók körében. Ilyen jellegű felragasztásokhoz mindenképpen kérjük szakember segítségét!