Kineziológiai tapasz, sérülésekre, fájdalmakra

Kineziológiai tapasz és más sport tapek

2022.04.26 09:36

Amikor sport taperől beszélünk, akkor többnyire a rugalmatlan sport tape (ejtsd sporttép) szalagra és a színes kineziológiai tapaszokra gondolunk. Mi köztük a különbség és valójában mikor melyiket érdemes használni? Lehet együtt használni a két tape-t? Leírásunkból megtudhatja, mire alkalmazhatóak a különböző szalagok. 

Összehasonlítva a két tapaszt a legszembetűnőbb köztük, hogy szerkezetileg nagyon eltérőek. A sport tape nyújtásakor kiderül, hogy az anyaga teljesen rugalmatlan, így ideális megoldás abban az esetben, amikor olyan sérülés esetén használjuk, ami stabilitást igényel. Különböző ízületek megtámasztásához kiválóan alkalmazható, segítségével el tudjuk mozgatni az ízületet a fájdalmat okozó helyéről és rögzíthetjük azt kissé odébb a sportolás vagy egyéb mozgás ideje alatt. Az egyik leggyakoribb alkalmazása a térd fájdalmaira történik. Előfordul, hogy a térdkalácsot mozdítják el vele, ezzel csökkentve a mozgatás közbeni fájdalmat, vagy megelőzzék a további sérülések kialakulását.

A sima sport téppel ellentétben a kineziológiai tapasz nagyon könnyen nyújtható. Alkalmazása közben gyengéden megemeli a bőr rétegét az izom és ínakról, ezáltal is segítve az adott területen a jobb keringést. Prémium kineziológiai tapasz kategóriában léteznek több irányban nyújtható szalagok is, mint például az Acutop 4D kineziológiai tapaszai, melyek az összetettebb ízületek, mint pl. a térdízület mozgását jobban támogatják.

 

Különbségek a felragasztási technikában is

 

A sport tapek a szélénél kissé meghasítva téphetőek és így darabolhatóak a tekercsek, a kineziológiai tapasz viszont egy papírra van kasírozva és ollóval vágható méretre. Ez a felhasználás szempontjából is lényeges, hiszen utóbbiból előre meg kell terveznünk, hogy mekkora darabot szükséges belőle levágnunk és azt mennyire fogjuk megnyújtani. A sport tapeket viszont ragasztás közben is eltéphetjük félig a bőrre ragasztva. Ha szükséges még egy réteget felvinni belőle, hogy még erősebb, stabilabb kötést kapjunk, akkor azt megtehetjük akár ragasztás közben is.

A kineziológiai szalagot nem szokás több rétegben ragasztani, hiszen akkor pont a rugalmasságát csökkentenénk vele. Ez nem jelenti azt, hogy nem kerülhetnek fedésbe az egyes szalagok, például amikor keresztezik egymást. Amennyiben szélesebb vagy éppen keskenyebb ragasztásra van belőle szükség, érdemes az adott szélességű szalagot használni. A portfóliókban a standard 5 cm széles tapasz mellett elérhetőek a keskeny kineziológiai tapaszok: 2,5; és a széles kineziológiai szalagok: 7,5 és 10 cm is. A keskenyebbekkel hatékonyabban ragaszthatóak a vékonyabb testrészek pl. a kéz és a láb ujjai, a szélesebb típusú kineziológiai szalagokat pedig nagyobb felületekre ajánljuk pl. hátra, gerincre, derékra.

 

Kineziológiai tapasz sport tape ragasztással együtt

 

A különböző sport tapeket gyakran alkalmazzák együtt. A fentiekből is következik, hogy a nem elasztikus sport tapet és a rugalmas kineziológiai tapaszt is lehet együtt használni, melyeket egyedi esetekben ragasztanak. Ezekhez a ragasztásokhoz méginkább szükséges anatómiai tudás, kérjük szakember segítségét, aki meg tudja mutatni, hogyan végezhetjük el otthon is a tapek ragasztását!