Kineziológiai tapasz, sérülésekre, fájdalmakra

A kineziológiai tapasz felhelyezéséhez és eltávolításához szükséges eszközök

2021.11.06 01:11
A kineziológiai tapasz felhelyezéséhez és eltávolításához szükséges eszközök

Alapvetően a kinesio tape felhelyezése igazán egyszerű, ami magát a ragasztást illeti. Természetesen akkor, ha eltekintünk a szükséges anatómiai ismeretektől és a megfelelő szakmai tudástól, azaz nézzük csupán a technikai részét.

Hogyan és mivel vágható a kineziológiai tapasz? Hogyan tudjuk fájdalommentesen eltávolítani?

A kineziológiai tapasz valójában bármilyen ollóval elvágható, de érdemes odafigyelni a részletekre, ha fontos, hogy a tapasz napokig a helyén maradjon!

Először is levágjuk a szükséges méretű kineziológiai tapaszt a különböző hosszúságú és szélességű tekercsekből. Egy olyan anyagot vágunk el, melynek egyik oldalán textil szövet van (ami lehet műselyem és pamut is) másik oldalára pedig akril ragasztóréteggel kasírozott bevonatos papír van. Mindenképpen válasszunk olyan ollót, ami képes elvágni egyszerre a két anyagot, hogy elkerüljük a kineziológiai tapasz idő előtti rojtosodását. Sajnálatos módon sokszor előfordul, hogy a kineziológiai tapasz elvágása nem megfelelő módon pl. életlen eszköz segítségével történik és így a prémium minőségű szalagok is gyorsabban rojtosodhatnak.

A szakemberek többnyire kötszerolló vagy kineziológiai tapasz vágó olló segítségével vágják el a szalagokat. Ilyen például a Bexfield kinesio tape vágó ollója. Amennyiben rendszeresen kell vágni kineziológiai tapaszt, mindenképpen a speciális kineziológiai tapasz vágó ollót javasolható. Ezek az ollók ugyanis speciális bevonattal vannak ellátva, ennek köszönhetően pedig a textil és a papír közötti ragasztóanyag nem tapad fel olyan könnyen az olló vágóélére. Ez nemcsak azért fontos, mert ragacsos maradna az olló, ami higiéniai szempontból sem előnyös, hanem nehezíti a vágást is, valamint tönkreteszi a vágóeszközt is azzal, hogy az olló két vágóéle közé beszorul a szalag és szétfeszíti azokat.

 

Hogyan ragasztható fel a kineziológiai tapasz? Mitől lesz igazán tartós egy kinezio tape ragasztás?

 

A kineziológiai tapaszok ragasztásához nem szükséges külön ragasztóanyag. A bőrbarát akril ragasztóréteg a kineziológiai tapaszok textil rétegének hátoldalán van melyről könnyen lehúzható a bevonatos, kézzel könnyedén téphető papír.

Egy-egy felragasztás tartósságát növelni tudjuk azzal is, ha a tapaszt a méretre vágás után lesarkítjuk. Miért fontos ez? A sarkoknál sokkal egyszerűbben elválik az anyag a bőrtől, illetve a ruhánkban is könnyebben elakadhat. Ez csupán egy egyszerű technikai lépés, melyet nem érdemes kihagyni, hiszen jelentősen meghosszabbítja egy felhelyezés élettartamát. Amennyiben a tapaszt be kell vágni egyes hosszokon (pl. nyiroktapaszok másnéven legyező alakú tapaszok alkalmazásánál), úgy különösen fontos, hogy lesarkítsuk a vékony végeket.

A kineziológiai tapasz tapadását növelni lehet még tape ragasztó spray használatával is. Mikor hasznos különösen a ragasztó spray? Ez a gyanta alapú anyag a bőrre és a tapaszok egymáshoz való ragasztásához egyaránt alkalmas. Utóbbi alkalmazása azért is kiemelten fontos, mert a kineziológiai tapaszok úgy lettek kifejlesztve, hogy legfőképpen a bőrre való tapadásuk legyen kiváló amellett, hogy bőrbarát is. Az egymáshoz való tapadáshoz viszont más követelményeknek kell megfelelni. A ragasztó sprayk alkalmazása kineziológiai tapaszok és más tapek, tapaszok, kötések ragasztásához gyakran használt kiegészítő. Használata egyszerű, nagyjából 10 cm távolságról az érintett területre fújjuk és már ragaszthatjuk is a tapet. Az így felhelyezett kineziológiai tapasz tartósabban marad fent. Ha a tapaszok tovább maradnának fent 5 napnál, és szükséges folytatni a kinezio tape terápiát, akkor inkább ismételjük meg a ragasztást, hiszen a tapaszok veszíthetnek rugalmasságukból, melynek során hatásuk gyengül.

 

Meddig tart a kineziológiai tapaszos kezelés?

 

Mivel a kineziológiai tapasz terápiát sokféle kezeléshez használják, így a kineziológiai tapaszos kezelés hossza egyénenként és problémánként teljesen változó lehet. Akut panaszoknál legtöbbször elég néhány alkalom a panaszok súlyosságának megfelelően, krónikus panaszoknál viszont hetekig, hónapokig is elnyúlhat a kineziotape kezelés időtartama. Ez alatt az idő alatt a tapasz akár többször is felragasztásra kerülhet, mindaddig míg az adott probléma fennáll. Többnyire a hosszabb kezelések alatt ugyanolyan vagy akár más-más mintázatban is rögzítheti a kineziotape terapeuta a gyógyulás folyamatának megfelelően a tapaszokat.

 

A kineziológiai tapasz eltávolítása

 

A kineziológiai tapaszok eltávolítása fájdalommentes művelet különösen akkor, ha már a felragasztás előtt odafigyelünk a kezelendő terület alapos előkészítésére. Amennyiben szükséges végezzünk szőrtelenítést a ragasztandó felületen! A bőrfelület megtisztítása után kerüljük a zsíros krémek vagy olajos készítmények használatát, valamint közvetlenül a ragasztás előtt is zsírtalanítsuk megfelelően az adott felületet.

Ne ragasszunk kineziológiai tapaszt nyílt sebre, varratra, várjuk meg amíg a bőrfelület kellőképpen zárt lesz ahhoz, hogy megkezdhessük a kineziológiai tapasz terápiát!

A kineziológiai tapasz eltávolítása úgy a legegyszerűbb, ha enyhén beáztatjuk a tapaszt a bőrfelületen és óvatosan lehúzzuk a bőrről, vigyázva nehogy felsértse azt. A textil réteg átázása gyengíti a ragasztóanyag hatását, ezáltal könnyebben eltávolíthatjuk. Természetesen úszás és fürdés alkalmával nem szükséges a tapaszt eltávolítani, nyugodtan hagyjuk a bőrön. Vizes állapotban viszont sérülékenyebb a ragasztás, lehetőleg ne dörzsöljük a szalagot és ne piszkáljuk a tapasz széleit. A műselyem tapaszok hamarabb, a textil anyagú szalagok lassabban száradnak meg a bőrfelületen, így tovább sérülékenyek maradnak.

Létezik továbbá tapasz eltávolító spray is, melyet egyenesen a kineziológiai tapaszra fújhatunk és nagyjából egy perc elteltével már le is húzható a kineziológiai tapasz. Ezzel a sprayvel könnyedén eltávolíthatjuk nemcsak a kinezio tape, hanem más egyéb tape-k bőrfelületen maradt ragasztóanyag maradványait is. Amennyiben a spray használata után új tapaszolást szeretnénk felhelyezni, mindenképpen alaposan tisztítsuk meg, zsírtalanítsuk a felületet. Ezt a mozzanatot semmiképpen ne felejtsük el, ugyanis a spray olajos alapanyaga miatt jelentősen romolhatna a közvetlen utána felhelyezett tapelés tapadása!