Kineziológiai tapaszokon túl...

Mire jó a cross tape?

2022.11.23 12:27
Mire jó a cross tape?

Sokat hallhattunk már a kineziológiai tapaszokról melyek mellett egyre többször felmerül a cross tape vagy másnéven gitter tape vagy rácsos tapasz használata is. Mi is a cross tape valójában, milyen hatása van és kik számára ajánlott igazából? Olvassa el részletes leírásunkat a termékről!

A cross tape (másnéven gitter tape vagy rácsos tapasz) a kineziológiai tapaszok családjába tartozó, a fájdalom csillapítására ajánlott tape. Nevét a tapasz rácsos kialakításáról kapta. A népszerűbb kineziológiai tapasz gyártók nagy részének termékcsaládjában megtalálhatóak a cross tapek többfajta méretben, színben és anyagminőségben is. Népszerűsége a kineziológiai tapaszokkal együtt az utóbbi időkben jelentősen megnőtt, hiszen gyakran használják azokkal együtt is a nagyobb hatás elérése érdekében.

 

 

 

Hogyan működik a cross tape?

 

A kínai akupunktúrás elmélet szerint a test energiája a bőr alatti energiacsatornákban, meridiánokban áramlik. Ebben az áramlásban fellépő zavarok megszüntetéséhez fejlesztették ki ezeket az akupunktúrás tapaszokat. A rácsos tapaszokat ezekre az ún. fájdalompontokra, triggerpontokra vagy akupunktúrás pontokra kell felhelyezni, hasonlóan mint az akupunktúrás tűket. Ezeken a pontokon harmonizálódik az energiakiáramlás és pozitív hatások érhetők el.

 

Melyik méretű rácsos tapaszt válasszuk?

 

A megfelelő méretű tapasz kiválasztásához egyszerű dolgunk van. A kezelendő testrész méretének megfelelően érdemes kiválasztani a cross tapet: minél nagyobb a terület, válasszunk annál nagyobbat. Előfordul továbbá, hogy kisebb tapaszból kell többet alkalmazni, abban az esetben ha például hosszan, de nem széles kiterjedésben alkalmaznánk a tapaszt. Alapvetően tehát a cross tapek nemcsak kombinálhatóak, de egy-egy méretből akár többet is alkalmazhatunk egymás mellett.

Méretüket tekintve a cross tapek három különböző méretben kaphatóak:

S méret - kicsi: 22x28 mm-es cross tape

Ideális választás lehet gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt a fej és a nyak testrészekre, valamint a végtagokra is.

M méret - közepes: 28x36 mm-es cross tape

Optimális a nagyobb izomcsoportokra és a közepes méretű ízületekre, mint pl. a karokon, a csuklón vagy a könyökön.

L méret - nagy: 45x52 mm-es cross tape

A legnagyobb izomcsoportokhoz és ízületekhez ajánlott, mint például háton, combon, térden vagy éppen a bokán.

 

Kiszerelések, anyagok, színek és típusválaszték:

 

Az akupunktúrás termékeket gyártó német ACUTOP márka kínálatában a kineziológiai tapaszok mellett a cross tapek is megtalálhatóak. Ezeket a rácsos tapaszokat ugyanis gyakran együtt alkalmazzák ezekkel a színes szalagokkal, ezzel is kiegészítve a kineziológiai tapasz hatását.

A cross tapek leginkább elterjedt típusai a különböző méretek egyesével csomagolt változatai a kineziológiai szalagok alapszíneivel megegyező testszínű, kék, pink és fekete színekben kaphatóak. A fekete Acutop cross tape

Ha esetleg most először használja a cross tapeket és nem tudja melyik méret lenne az ideális, vagy kisebb mennyiséggel próbálná ki a terméket, akkor azokat a kiszereléseket ajánljuk, melyekben mindhárom méret megtalálható. Ez az ún.  mixbox, melyben a grid tape vagy másnéven cross tape mindhárom féle méretéből van egy válogatás. Két fajtája kapható: az egyikben csak bézs azaz testszínű cross tapek vannak, a másik fajtájában három különböző színű (kék, pink és fekete), összesen dobozonként 130 db viszkóz anyagú cross tapet tartalmaznak.

Beige MixBox: 10 lap (90 db) S méret + 5 lap (30 db) M méret +  5 lap (10 db) L méret

Color MixBox: 10 lap (90 db) S méret kék + 5 lap (30 db) M méret pink +  5 lap (10 db) L méret fekete

Anyagukat tekintve a legnépszerűbbek a viszkóz anyagból levő gitter tapek, de léteznek poliészter-poliuretán keverékű tapaszok is.

 

Mire használják még ezeket a tapeket?

 

Egyes szakemberek nemcsak mozgásszervi problémákra, hanem hegkezelésre is használják. A sérült, de már zárt hegfelületre ragasztva fejti ki hatását és akár 4 napon át is a bőrön hagyható. A legújabb tapasztalatok szerint akár szúnyogcsípésre is kipróbálhatjuk.