Kineziológiai tapaszokon túl...

10+1 gimnasztika labda gyakorlat

2021.10.21 09:14
10+1 gimnasztika labda gyakorlat

A gimnasztika labda az egyik legrégebb óta használt fitness eszköz. Népszerűségét köszönheti annak, hogy rugalmasságát, instabilitását kihasználva sokféle izomcsoportot mozgathatunk meg vele. Mivel egyszerű tornagyakorlatok is könnyedén végrehajthatóak a segítségével, gyakran használják rehabilitációs célokra is. Ez a sokoldalú edzőeszköz az edzés minden fázisában használható, így nemcsak a gyakorlatok alatt, hanem bemelegítéshez és levezetéshez, nyújtáshoz is alkalmas lehet.

Nézzünk néhány egyszerű, könnyen kivitelezhető tornagyakorlatot!

Ülőgyakorlatok a fitness labdán:

 1. A gerinc oldalsó izmainak mobilizálása

Üljünk rá a labdára, gerincünket egyenesítsük ki. Mindkét karunkat nyújtsuk ki, tenyerünket fordítsuk előre. Majd a labda gördülését felhasználva billentsük a csípőnket jobbra és balra.

 1. A mellkasi gerinc mobilizálása forgatással

Üljünk rá ismét a labdára, tartsunk kisebb terpeszt. Talpunk maradjon a padlón. Karunkat emeljük fel derékszögben úgy, hogy a felkarunk vízszintesen legyen, tenyerünk pedig nézzen arcunkkal egy irányba. Ügyeljünk a helyes testtartásra, a gerinc egyenességére. Mellkasunkat fordítsuk oldalra, miközben fenekünket mozdulatlanul tartjuk a labdán. Ismételjük meg a feladatot a másik oldalra, majd végezzük el az ismétléseket 2-3 sorozatban!

 1. A törzs stabilitásának növelése

Vegyünk fel ülő pozíciót a labdán, lábainkat helyezzük egymás mellé, talppal a földön. Karunkat kissé behajlítva testünk mellett mozgassuk előre hátra, közben ellentétes váltott lábbal emeljük térdünket.

 

Egyéb gyakorlatok a fitness labdával:

 1. A láb és a törzs izmainak erősítése

Fogjuk meg a labdát és a támadóállásban végezzünk törzsfordítást! Tartsuk magunk előtt a labdát két kezünk között. Ügyeljünk a helyes testtartásra és arra, hogy lábaink derékszögben legyenek végig a gyakorlat alatt! Cseréljünk lábtartást és ismételjük meg a feladatot!

 1. Az oldalsó törzsizmok és külső combizmok megerősítése

Térdelőállásból hajoljunk egyik oldalra a fitness labdára úgy, hogy mindkét kezünket tarkóra tesszük és a labdán a hónalj hajlatunk legyen. Ellentétes oldalon lévő lábunkat nyújtsuk ki és végezzünk oldalsó lábemelést! Lábfejünket mindig feszítsük le és csak a gyakorlat végén érintsük vele a talajt.

 1. Az egyenes hasizmok erősítése

Végezzünk felülést könnyebben a fitness labda segítségével! Hátunk közepével dőljünk a labdának és a lábaink legyenek derékszögben. Mindkét kezünket tegyük a tarkónkhoz és kezdjük meg a gyakorlatot!

hasizom erősítés fitness labdával

 1. A törzs izmainak erősítése

Feküdjünk le a padlóra és tartsuk kezeinket kinyújtva testünk mellett tenyerünket lefelé fordítva. Térdünket húzzuk fel úgy, hogy a gimnasztika labda majdnem a fenekünkhöz érjen. Talpunkat támasszuk fel a labdára és gurigassuk vele a labdát előre majd vissza. Törzsünket és fenekünket emeljük ki egyenesre míg a labda távolodik. Testünk alá helyezzünk tornaszőnyeget a padlóra, hogy kényelmesebb legyen a mozdulat és megkíméljük gerincünket!

 1. A hátizmok erősítése

Feküdjünk rá a labdára úgy, hogy alsó hasizmunkat fektessük rá, lábainkat pedig kisebb terpeszbe nyitva helyezzük a talajra. Maradjunk lábujjhegyen és tartsuk egyenesen a lábakat. Tenyerünket kulcsoljuk át tarkónál és derékból emeljük fel a törzsünket, majd hajoljunk vissza a labdára.

hátizom erősítés fitness labdával

 1. A hát, a mellkas és a kar izmainak erősítése

Végezzünk úgy fekvőtámaszt, hogy közben mindkét lábunkat helyezzük fel a labdára. Tartsuk lábainkat egyenesen, egymás mellett.

Minden gyakorlatot végezzünk el 15-30 ismétléssel 2-3 sorozatban!

 

Nyújtógyakorlatok gimnasztika labdával:

 1. A hasizmok nyújtása

Helyezzük a gerincünket a labdára majd minden kezünket a testünk mellett körívet leírva nyújtsuk fejünk fölé. Lábunkat térdnél behajlítva tartsuk derékszögben. Nyújtózzunk meg alaposan.

 1. A hátizom nyújtása

Térdeljünk le, a labdát helyezzük magunk elé. Feküdjünk rá a labdára hason úgy, hogy közben lábunkat lassan kiegyenesítjük, egészen addig míg lábujjhegyre nem érünk. Próbáljuk meg ujjainkkal megérinteni a talajt a gimnasztika labda másik oldalán, miközben a lábunkkal nem engedjük el a talajt.

 

Ezeket a fitness labda gyakorlatokat videón is megtekintheti a következőre kattintva:

Amennyiben nem rendelkezik még gimnasztika labdával, az alábbi táblázatból könnyedén kiválaszthatja, melyikre méretre van szüksége.

Amennyiben magánszemélyként szeretné az általunk forgalmazott termékeket megrendelni, látogassa meg Sportgyógyaszati Webáruházunkat, ahol adószám nélkül is vásárolhat!

Spartan fitness labda méretek